Schiehaven - Rotterdam (project van VORM)

Verduurzaming en optopping

De Nieuwe Maaskant, opgetopt en verduurzaamd

In Rotterdam heeft onze bouwpartner VORM hun nieuwe uitvalsbasis sinds 2020 opgetopt en verduurzaamd.

Een nieuw begin

In 2004 is het gebouw ingrijpend gemoderniseerd. Sinds 2016 is het een gemeentelijk monument. In november 2018 werd VORM eigenaar van het gebouw. Het kantooroppervlak van 3.000 m2 was te klein. De oplossing die VORM vond paste binnen de visie van Maaskant. Vier grote kolommen worden dwars door het pand heen gezet. Het glazen ‘doosje’ ter grootte van het originele gebouw, dat daarop komt, lijkt te zweven. Deze bovenste verdieping wordt elders gebouwd en over het water naar de Schiehaven getransporteerd. 

Uitgevoerde werkzaamheden

De oorspronkelijke staat van het gebouw geldt als uitgangspunt voor de nieuwe situatie. Latere gangen en hallen werden afgebroken, waardoor er grote open ruimten ontstonden. Op het bestaande gebouw werd een uitbreiding gerealiseerd ter grootte van 800 m². Deze constructie van glas en staal rust op vier kolommen die het gewicht dragen. Hierdoor lijkt de verdieping boven het gebouw te zweven. 

De 700 ton wegende extra verdieping werd extern gefabriceerd en met de grootste kraan van Europa vanuit de Eemhaven over de Maas aangevoerd naar de Schiehaven. 

In verband met de monumentale status is een energielabel niet verplicht gesteld, het pand voldoet echter aan de voorwaarden voor een label A status. Daarnaast zijn er Modify klimaatplafonds toegepast, beschikt het gebouw over 600 m² zonnepanelen, waardoor een gasaansluiting niet nodig is. Op de parkeerplaats zijn 22 laadpalen aangebracht en dankzij de groene kantooromgeving is er voor de medewerkers een aangenaam en duurzaam werkklimaat gecreëerd.

Meer weten over ons?

Creative City Solutions is een uniek antwoord op de grote uitdagingen waar we als stad voor staan: klimaatverandering en woningtekort. Benieuwd hoe dit kan? Hier vertellen we je meer over onszelf en onze aanpak. Je vindt informatie over ons concept, en als je wilt kennismaken kun je direct een afspraak maken.

Meer weten over ons concept?

Vragen over dit project?

We leggen je graag meer uit over het project in de Schiehaven.

De Nieuwe Maaskant, opgetopt en verduurzaamd
Happy and satisfied owners
Weeks of building innovation
Square km modernised
New places for living created