Blijf op de hoogte
Klant: Vve Brittenburg/Merckenburg/Kastelenstraat
Typologie: Poortgebouw
Maatregelen: te bepalen
Status: Voorbereidingsfase

Modernistisch ensemble
We werken aan de verduurzaming van een bijzonder gebouw in Buitenveldert. Eén van vier markante poortgebouwen die hun tijd vooruit waren. Oorspronkelijk ontworpen in de jaren ’60 door architecten A.C. Kromhout, Jacob Groet en Bernard Bijvoet.
Deze poortgebouwen — uniek binnen het modernistische Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren — combineren wonen, winkelen en kunst in één ensemble. Beeldhouwwerken van Jan Meefout, Fioen Blaisse en Pieter de Monchy zijn gesitueerd op de binnenhoven. De architectuur weerspiegelt het idealisme van het Algemeen Uitbreidingsplan: lucht, licht, ruimte.
Het gebouw bestaat uit vier kruislings gestapelde volumes, die samen een hofje in het midden ontsluiten. Door deze stapeling ontstaat een onderdoorgang, waardoor voetgangers onder het gebouw door kunnen lopen. Deze onderdoorgang verbindt het raster van de wijk op straatniveau en herstelt zo de stedenbouwkundige continuïteit die door de massieve bouwvolumes op het eerste gezicht lijkt onderbroken.

Eerste stappen richting verduurzaming
Wij begeleiden in dit gebouw de vve met 42 woningen. Samen zetten we de eerste stappen richting verduurzaming. De vve is gemotiveerd om te verduurzamen, en ziet optoppen als een mogelijke manier om dit in de toekomst financieel haalbaar te maken. Maar vóór het bouwen, moeten we deze gebouwen door en door begrijpen.
Daarom ligt de focus nu op een van de eerste stappen in ons 10-stappenplan: een 0-meting. Wat is de bouwkundige en energetische staat van het gebouw? Welke opties zijn realistisch, technisch én worden door de vve gedragen? Hoe leg je de basis voor een besluit dat niet alleen technisch, maar ook sociaal en ruimtelijk klopt?
Met behulp van de SPOR-subsidie kunnen we deze verkenning begeleiden. Dit stelt het bestuur in staat om richting te bepalen en ontstaat ruimte voor een doordacht besluitvormingsproces, waarin erfgoed, duurzaamheid en collectieve haalbaarheid samenkomen.
We zijn blij dat we mogen helpen aan het behouden en toekomstbestendig maken van deze architectonisch interessante bouwwerken.
Lees meer over ons proces Verduurzamen.