Erfpacht

Amsterdamse optopping haast onmogelijk met huidige grondprijzen

Amsterdamse optopping haast onmogelijk met huidige grondprijzen

Een optopping in Amsterdam levert een win-win-win-win situatie op: huidige panden worden verduurzaamd en opgeknapt, er komen nieuwe woningen bij in een tijd van hoge woningnood, vve’s lossen hun financiële zorgen op én de gemeente zet een grote stap in haar doelstellingen. Maar op dit moment kost ons concept te veel om het grootschalig en systematisch toe te passen. Dat heeft voor een groot deel te maken met de Amsterdamse grondprijzen. Om hier een oplossing voor te vinden, schreven we een brief aan mevrouw Carolien Schippers, directeur Grond & Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam.

Rapport over obstakels

We weten al langer dat de Amsterdamse grondprijzen een hindernis vormen voor ons optoppingsconcept. In 2021 hadden we al contact met mevrouw Schippers. Naar aanleiding van deze briefwisseling hebben we, samen met onze partners, uitgebreid onderzocht hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen optoppen; over onze conclusies hebben we een uitgebreid rapport geschreven en gepresenteerd aan de gemeente Amsterdam. Wat blijkt: zelfs als we het project zo efficiënt mogelijk inrichten, blijven de grondprijzen een sta-in-de-weg. En dus was het hoog tijd voor een nieuwe brief aan mevrouw Schippers.

Meer weten over de precieze knelpunten die we hebben ervaren tijdens onze onderzoeken en pilotprojecten? Vraag ons rapport hier aan. Hieronder vind je de brief die we aan mevrouw Schippers hebben gestuurd.