Actueel

Botsende belangen bij reguliere nieuwbouw: de CCS-oplossing

Foto: ANP

Het beschikbaar komen van bouwlocaties blijkt een grote uitdaging vanwege botsende belangen. En dat terwijl de woningnood al hoog is. Hugo de Jonge: "De provincies willen heel graag, maar hebben met allerlei belangen te maken." Vaak hebben gemeenten of omwonenden bezwaren, of zitten milieuregels in de weg (NOS).

Creative City Solutions wil deze uitdagingen het hoofd bieden. En daar hebben we een slim en doeltreffend concept voor: nieuwe woningen op bestaande daken bouwen – ‘optoppen’, noemen we dat. Met de opbrengst van de woningverkoop bieden we vve’s de mogelijkheid om hun hele pand op te knappen en te verduurzamen.

Dit heeft tal van voordelen: de levensduur en woningwaarde stijgt, terwijl de lasten dalen. De voetafdruk van het pand wordt kleiner, terwijl er meer mensen kunnen wonen – en dat zonder kostbare grond te bebouwen. En het woongenot neemt toe, binnen het pand en op den duur in de hele stad.

De potentie van ons optoppingsconcept is enorm. Alleen in de volgende vijf grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amstelveen is er namelijk al ruimte voor 20.000 nieuwe woningen bovenop bestaande gebouwen. Tegelijkertijd zouden we 60.000 woningen kunnen verduurzamen. In heel Nederland kunnen 847.000 op deze manier verduurzaamd worden, blijkt uit onderzoek van de TU Delft (SUM).

Ook de klimaatimpact is aanzienlijk. Gemeenten moeten de CO2-uitstoot de komende jaren flink terugdringen, en ons concept draagt daaraan bij. Ten eerste door de CO2-voetafdruk van bestaande woningen te verkleinen. Ten tweede compenseren we de CO2 die elders in de bouwketen vrijkomt: de zogenaamde scope 3-emissies. Dat is een groot verschil met reguliere nieuwbouwwoningen.

Meer weten over ons concept? Kijk op de website of stuur ons een berichtje. We vertellen je graag meer.

Lees het artikel hier.

#CreativeCitySolutions #Optoppen #Verduurzamen #Woningcrisis #Klimaatcrisis