Wetswijziging

Wetswijziging nodig voor optimale optop-impact

Wetswijziging nodig voor optimale optop-impact

Ons optoppingsconcept is een uitstekende oplossing om nieuwe woningen bij te bouwen – zonder daar kostbare grond voor te gebruiken – én bestaande woningen te verduurzamen. Daarmee kunnen we een belangrijke rol spelen in de huidige woningmarktproblematiek. Maar om écht het verschil te maken, is er een wetswijziging nodig. Daarom hebben we per brief de hulp ingeroepen van Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Vve-wetgeving moet anders

In die brief introduceren we ons innovatieve bouwconcept, noemen we de vele voordelen van optoppen en leggen we uit welke obstakels grootschalige impact nu nog in de weg staan. Een van die hindernissen is de huidige vve-wetgeving. In het kort komt het hierop neer: voordat we kunnen optoppen, moet de volledige vve instemmen met de plannen. Als ook maar één lid nee zegt of niet reageert, kan er een streep door het plan. Op zich heel goed natuurlijk: het liefst hebben wij dat iedereen enthousiast is over ons concept, maar we respecteren mensen met redelijke bezwaren.

Het enige probleem: niet iedere dwarsligger is redelijk. Sommige mensen reageren gewoon helemaal niet, anderen zetten zonder reden hun hakken in het zand. Om te voorkomen dat zo’n enkeling alle andere vve-leden dupeert, is er een verandering in de vve-wetgeving nodig. Die maakt het niet onmogelijk om tegen te zijn – bezwaar maken en zo de plannen dwarsbomen blijft mogelijk – maar verhoogt de drempel wel iets. Zo behoudt iedereen z’n stem.

Brief aan minister De Jonge

We hebben minister De Jonge een brief gestuurd om hem uit te leggen waarom deze wetswijziging nodig is. Hopelijk ziet hij in dat ons concept kan helpen om meerdere problemen op de woningmarkt op te lossen, en de wetswijziging ons in staat stelt dat zo doeltreffend mogelijk te doen.

Benieuwd naar de brief? Je leest ‘m hier:

Update: maandag 13 maart.